Název:
Zásady chovu lam v podmínkách České republiky
Autoři:
Zemániková, Natálie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Obsahem mé bakalářské práce je souhrn dosavadních informací o zásadách chovu lam v podmínkách České republiky. Zabývá se také vybranými druhy lam. Jsou zde zmíněny čtyři druhy, konkrétně: lama krotká, lama guanako, lama vikuňa a lama alpaka. Dále je zde uvedeno několik informací ohledně historie, současnosti nebo domestikace lam ale převážná část práce se věnuje zejména požadavkům k jejich chovu, které je důležité před zahájením chovu si důkladně prostudovat, aby se předešlo určitým nežádoucím problémům, které by časem mohli nastat. Důležitou kapitolou je převážně jak s chovem lam začít, dále jak by mělo vypadat jejich chovné prostředí, konkrétně výběh nebo ustájení. Mezi další z důležitostí také patří péče o kůži, srst nebo paznehty a zásady při celkovém čištění a desinfekce stáje. Jako další je zde zmíněna registrace lam. Nakonec jsou zde popsány živočišné produkty, které lze z lam získat, hodnoty kvality mléka a masa a také statistiky chovaným lam jak v České republice, tak i v zahraničí.The content of my bachelor thesis is a summary of current information about the principles of llama breeding in the Czech Republic. It also deals with selected types of lam. Four species are mentioned, namely: llama llama, guanaco llama, lama vicuna and alpaca llama. Furthermore, there is some information about the history, present or domestication of lam, but most of the work is devoted to the requirements for their breeding, which is important before starting to breed thoroughly study to avoid some undesirable problems that might occur over time. An important chapter is mainly how to start a lamb breeding, then how their breeding environment, specifically enclosure or housing, should look like. Other important issues include skin care, hair or hooves, and the principles of overall cleaning and disinfection of the stable. Next, the Lam registration is mentioned. Finally, there are described animal products that can be obtained from llamas, the quality of milk and meat, and also statistics of llamas in the Czech Republic and abroad.
Klíčová slova:
alpaka; chov; guanako; lama; podmínky; vikuňa