Název:
Mikroorganismy významné v technologii výroby piva
Autoři:
Zemánek, Zbyněk Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na charakteristiku mikroorganismů vyskytujících se ve výrobě piva. Poukazuje na typy mikroorganismů potřebné pro výrobu piva, tak i na nežádoucí mikroorganismy, které mají špatný vliv na výrobu a konečný stav piva. První část se zabývá přímo výrobou piva, dále jsou popsány kvasinky, jež se používají na výrobu svrchně a spodně kvašených piv. Následují nežádoucí mikroorganismy, jako jsou bakterie mléčného kvašení, octové a další. Část práce je věnovaná boji proti těmto mikroorganismům. Praktická část se zaměřuje na průkaz mikroorganismů v určitých částech pivovaru. Z výsledků získáme představu o úrovni čistoty a hygieny při výrobě piva.Bachelor thesis is focused on characteristic of microorganisms which are situated in brewing. It points out the types of microorganisms which are important in the brewing process and it also point out undesirable types which can cause unwanted influences during the manufacturing and in the final product. First chapter is based on the breewing process, next chapter describes yeasts which are used for bottom fermented and top fermented beer. Following chapters deal with undesirable types like Lactid acid bacteria, Acetic acid bacteria, etc. Last part of this thesis is dedicated to fight with undesirable mikroorganisms. Practical part is focused on determination of microorganisms in different parts of The Brewing process. Results give us an insight into sanitation and hygienic situation.
Klíčová slova:
kvasinky; mikroorganismus; pivo