Název:
Nakládání s gastronomickým odpadem ve městě Brně a možnosti jeho využití pro výrobu bioplynu
Autoři:
Chladil, Jiří Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Moje práce si dává za cíl popsat a zhodnotit skladbu gastronomického, biologicky rozložitelného odpadu ve vybraných provozovnách, popřípadě domácnostech v okrese Brno-město a zhodnotit možnost jeho využití pro výrobu bioplynu. V teoretické části práce se věnuji legislativní stránce nakládání s gastronomickým odpadem. Také zde popisuji celý proces likvidace a sběru, možnosti jeho energetického využití a v neposlední řadě se lehce opírám o povinnosti provozovatele. V praktické části shrnuji analýzu odpadů, které vznikly jak v provozovně, tak v domácnostech, které byly v průběhu sedmi týdnů váženy a kontrolovány. Na závěr jsou na základě získaných informací vyhodnoceny teoretické možnosti pro využití gastronomického odpadu jako základu pro výrobu bioplynu v bioplynových stanicích.My thesis aims to describe and evaluate the composition of gastronomic, biodegradable waste in selected plants or households in the Brno agglomeration and assess the potential to use it to produce biogas. In the theoretical part of the thesis I deal with the legislative aspect of gastrowaste handling. Here I also describe the entire process of gastrowaste disposal and collection, as well as options how to use it to generate energy, and finally, I am slightly touching the obligations of the operator. In the practical part I summarize the analysis of the waste produced in both gastro operations and households, which was weighed and checked for the period of consequent seven weeks. In conclusion, based on the information acquired, I carried out an assessment of theoretical possibilities how to use the gastrowaste as the basis to produce biogas in biogas plants.
Klíčová slova:
anaerobní fermentace; bioplyn; gastronomický odpad; kompostování