Název:
Nanotechnologie v krmivářství
Autoři:
Gajdošová, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce se zabývá historií, využitím a možnými dopady nanotechnologií. V první části je podrobněji popsána historie nanotechnologií, kdy ji nevědomě používali už staří Římané. Zmínila jsem nejvýznamnější vědce a technologie, kteří ovlivnili vývoj této vědy. Ve druhé kapitole jsem se snažila přiblížit aktuální využití nanotechnologií, jelikož se s jejich výrobky a technologiemi setkáváme téměř v každodenním životě. Následuje kapitola o minerálních látkách jako makromolekulách v porovnání s jejich nanočásticemi, podotkla jsem rozdíly a výhody nanočástic, které by mohly omezit toxicitu některých minerálních látek. Poslední kapitola obsahuje dopady na člověka, rizika, vlastnosti ovlivňující toxicitu a celkové snížení toxicity krmiv pomocí nanotechnologií.This thesis is about the history, utilization and possible impacts of nanotechnologies. I chose this topic because it´s still discussed and actual. The first part describes details of the history of nanotechnology, when it was unconsciously used by the ancient Romans. I mentioned the most important scientists and technologies which are influenced the development of this science. In the second chapter I tried to describe the recent use of nanotechnologies, because we meet their products and technologies in almost everyday life. The following chapter is about minerals such as macromolecules compared to their nanoparticles, I wroted the differences and advantages of nanoparticles that could reduce the toxicity of those minerals. The last chapter contains impacts on humans, risks, properties affect toxicity and overall reduction of feed toxicity through nanotechnology.
Klíčová slova:
krmivářství; nanoselen; nanotechnologie; nanozinek; nanočástice; výživa zvířat