Název:
Srvátka vo výžive športovcov
Autoři:
Mašlanka, Igor Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Syrovátka má poměrně velké využití v potravinářském průmyslu. Tato bakalářská práce se zabývá její složením, způsobem zpracování a v neposlední řadě se zaměřuje na výrobu syrovátkových nápojů, které se v široké škále využívají ve výživě sportovců, ale i běžných sportujících lidí. Syrovátková bílkovina, patří mezi nejkvalitnější zdroje bílkovin, protože má vysoký obsah esenciálních aminokyselin a aminokyselin s rozvětveným řetězcem. Vyniká také svou stravitelností a vstřebatelností. Nejčastěji využívanou metodou pro zpracování syrovátky a výrobu syrovátkového koncentrátu je mikrofiltrace a iontoměničová chromatografie. Syrovátkové koncentráty mají největší využití v kulturistice a silových sportech.Whey has a relatively large use in the food industry. This bachelor thesis deals with its composition, way of processing and last but not least it focuses on the production of whey protein shakes, which are widely used in the nutrition of athletes, but also in the nutrition of ordinary sports people. Whey is one of the best sources of protein because it has a high content of essential amino acids and branched chain amino acids. It also stands out with its digestibility and absorbability. The most commonly used method for whey processing and whey concentrate production is microfiltration and ion exchange chromatography. Whey concentrates have the greatest use in bodybuilding and strength sports.
Klíčová slova:
syrovátka; syrovátková bílkovina; syrovátkový proteinový nápoj