Název:
Utilization of algae in the food industry
Autoři:
Patloková, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] The thesis Utilization of algae in the food industry is primarily focused on characteristics and systematic classification of all significant genera of Cyanobacteria, microalgae and macroalgae, which can be directly consumed in fresh forms or culinary processed to various dishes. In addition, algae are also an important source of many substances that are often used in the food industry. Therefore the second part of the literary review contains chapters about further use as extraction of hydrocolloids, nutraceuticals or natural colourants. In this thesis, I am also attempting to inform users of alternative ways of healthy and ecologically sustainable eating by presenting many records of the beneficial health effects of algae. All scientific names of plants used in the thesis are taken from the concept of taxa published by Ruggiero, et al. in 2015 and from world-wide electronic publication accessed through World Register of Marine Species (Guiry & Guiry, 2019). The thesis is the culmination of my studies in Norway in 2017, which greatly enriched my knowledge on the field of algae production.Bakalářská práce s názvem Využití řas v potravinářském průmyslu je primárně zaměřena na charakteristiku a systematickou klasifikaci všech významných druhů cyanobakterií (sinic), mikrořas a makrořas, které mohou být běžně konzumovány v čerstvé podobě nebo kulinářsky zpracovány do různých pokrmů. Řasy jsou také navíc významným zdrojem mnoha látek často využívaných v potravinářském průmyslu. Proto jsou do druhé části literárního přehledu zahrnuty kapitoly o dalším použití jako je extrakce hydrokoloidů, získávání nutričních látek nebo přírodních barviv. V práci se zároveň snažím informovat čtenáře o alternativních způsobech zdravého a ekologicky udržitelného stravování předložením mnoha záznamů o příznivých zdravotních účincích řas. Všechny vědecké názvy rostlin používané v této práci jsou převzaty z taxonomického konceptu, které v roce 2015 publikoval Ruggiero a kol a současně z celosvětové elektronické publikace získané ze Světového registru mořských druhů (Guiry & Guiry, 2019). Práce je završením mého studia v Norsku v roce 2017, které značně obohatilo mé znalosti v oboru produkce řas.
Klíčová slova:
cyanobakterie; makrořasy; mikrořasy; mořské řasy; přírodní zdroje potravin; sinice; udržitelné stravování