Název:
Význam sacharózy ve výrobě a zpracování potravin
Autoři:
Kalábová, Vendula Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V této bakalářské práci je shrnuta problematika týkající se významu a použití sacharózy. Práce zmiňuje charakteristiku a rozdělení sacharidů, do kterých sacharóza patří. Zaměřuje se na sacharózu jako takovou, její chemické složení, biologické, fyzikální, chemické a technologické vlastnosti. V práci je popsána přirozeně se vyskytující sacharóza, její produkty a jejich použití, resp. uměle vyrobená sacharóza a její využití. Nejvíce je specifikováno použití v potravinářském průmyslu, dále její dopady na lidský organismus a z toho plynoucí výživová doporučení. V neposlední řadě práce informuje o vývoji spotřeby cukru jak v České republice, tak ve světě.The Bachelor’s thesis summarises the problems of the importance and use of saccharose. The work mentions the characteristics and the division of saccharides where saccharose falls. It focuses on saccharose as such, its chemical composition and biological, physical, chemical and technological qualities. The work describes naturally occurring saccharose, its products and their use, or more precisely artificially produced saccharose and its use. Its use is mostly specified in food industry as well as its impact on human organism and the resulting dietary recommendations. Last but not least, the work also provides information on the development of sugar consumption both in the Czech Republic and in the world.
Klíčová slova:
civilizační onemocnění; cukr; fruktóza; glukóza; sacharóza