Název:
Zastúpenie izoflavónov v konvenčnej a rastlinej strave, ich nutričný význam
Autoři:
Debnárová, Denisa Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Moje bakalářská práce je vypracovaná na téma Zastoupení izoflavonů v konvenční a rostlinné stravě a nutričního významu těchto sloučenin. V této práci jsou obecně uvedeny pozitivní účinky polyfenolových sloučenin na lidský organizmus, doplněné samostatně o pozitivní účinky izoflavonů. Tyto účinky jsou rozdělené do skupin podle místa nebo významu účinku. Dále se v práci nachází tabulky s podrobnými informacemi o zastoupení izoflavonů v konkrétních potravinách nebo surovinách. Není možné určit obecný jídelníček, který by platil pro všechny, a tak jsou uvedené hlavní suroviny z hlediska bežných stravovacích návyků specifických pro naše lokální podmínky. Práce obsahuje také základní charakteristiku metod, díky kterým jsme schopni detekovat izoflavony a jejich konkrétní zastoupení.My bachelor´s thesis is elaborated on the topic entitled „Representation of Isoflavones in conventional and vegetable diet and nutritional importance of these compounds“. In this thesis, the positive effects of polyphenol compounds on the human organism are presented in general, supplemented with the positive effects of isoflavones stated separately. These effects are divided into categories according to location or importance of the effect. Furthermore, tables with detailed information on representation of isoflavones in specific foods or raw materials can be found in the submitted thesis. It is not possible to determine a general menu that applies to everyone, and therefore mainly raw materials with respect to the usual eating habits specific for our local conditions. The thesis also contains the basic characteristics of the methods, by which we can detect isoflavones and their specific representation.
Klíčová slova:
flavonoidy; metody stanovení; potraviny; struktura a metabolizmus izoflavonoidů