Název:
Analýza vybraných jakostních parametrů mléka u dvou plemen skotu v průběhu roku
Autoři:
Životská, Hana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá analýzou vybraných jakostních parametrů mléka u dvou plemen skotu v průběhu roku. Literární přehled obsahuje informace týkající se základních složek kravského mléka, s podrobnějším zaměřením na složky, které byly v této práci sledovány (bílkoviny, tuk, laktóza, chloridy a somatické buňky). Dále do něj byly zahrnuty informace o základních ukazatelích jakosti syrového mléka a informace o plemenech dojného skotu, od kterých byly získány vzorky mléka. Vzorky pro analýzu pocházely od dojnic českého strakatého plemene (zemědělský podnik GenAgro Říčany, a.s.) a od dojnic holštýnského plemene (Školní zemědělský podnik Žabčice). Vzorky mléka byly získávány v průběhu 4 ročních období, konkrétně od 6. 1. 2017 do 7. 12. 2017. Analýza rozptylu (ANOVA) ukázala, že obsah sledovaných složek mléka ovlivňuje mimo jiné faktory i roční období (průměrný obsah bílkovin byl v zimě 3,31 %, v létě 3,19 %). Dále byl zjištěn významný negativní korelační koeficient mezi obsahem bílkovin a počtem somatických buněk (r = -0,73) a mezi obsahem laktózy a počtem somatických buněk (r = -0,45). Souhrnné výsledky ukázaly, že u všech vzorků mléka byly splněny sledované jakostní limity (bílkoviny ≥ 2,8 %, tuk ≥ 3,3 %, PSB ≤ 400 103.ml-1).This diploma thesis is focused on the analysis of selected quality parameters of milk from two breeds of dairy cattle during a year. The literary review contains the information about the basic structure of cow's milk and with a more detailed focus on ingredients, which were observed in this thesis (proteins, fat, lactose, chlorides and somatic cells). In addition, the information was also included on basic milk quality indicators and the information about breeds of dairy cattle from which came samples of milk. Samples for analysis came from dairy cows of Czech Fleckvieh breed (farm GenAgro Ricany, a.s.) and from dairy cows of Holstein breed (University farm Zabcice). Samples of milk were obtained during 4 seasons, namely from January 6th 2017 to December 7th 2017. Analysis of variance (ANOVA) showed that the content of the milk observed components is influenced besides else factors, also by the season (in the winter protein content achieved values on averaged 3,31 % and 3,19 % in the summer). Moreover, a significant negative correlation coefficient was detected between proteins and somatic cell count (r = -0,73) and between lactose and somatic cell count (r = -0,45). Overall results showed that all milk samples meet the quality limits (proteins ≥ 2,8 %, fat ≥ 3,3 %, SCC ≤ 400 103.ml-1).
Klíčová slova:
chloridy; laktóza; mléčné bílkoviny; mléčný tuk; somatické buňky