Název:
Plemena králíků vhodná na masnou produkci
Autoři:
Zálešáková, Dana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této bakalářské práce je charakteristika plemen králíků vhodných na masnou produkci. V první části práce je popsána historie, domestikace a obecná charakteristika králíka domácího, která se zaměřuje na stavbu těla, reprodukční vlastnosti a časté nemoci. Dále jsou v práci uvedeny vybrané ukazatele králičího masa a charakteristika plemen vhodných na masnou produkci. Poslední část je tvořena experimentem, který byl zaměřen na stanovení ukazatelů výkrmnosti a jatečné hodnoty u vybraných skupin králíků. Použito bylo pět mláďat plemene aljaška a pět kříženců kuního velkého a kalifornského králíka. Výpočtem byl zjištěn jejich netto přírůstek a jatečná výtěžnost. U aljašky byl zjištěn průměrný netto přírůstek 9,81 g za den a jatečná výtěžnost 59,1 %, tedy méně než u skupiny hybridů, kde průměrný netto přírůstek činil 10,38 g za den a jatečná výtěžnost 64,91 %.This bachelor thesis deals with rabbits suitable for meat production. The first part describes the history, domestication and general characteristics of the domestic rabbit with emphasis on anatomy, reproductive properties and selected diseases. Further, there are selected indicators of rabbit meat and characteristics of breeds suitable for meat production. The last part is composed by experiment focused on fattening and carcass value indexes. Five young Alaska breed rabbits and five young hybrids Californian – Big Marten were used. Their net growth and slaughter yield were calculated. Alaska had average net growth 9,81 g per day and slaughter yield 59,1 %. This is less than hybrids group having net growth 10,38 g per day and slaughter yield 64,91 %.
Klíčová slova:
jatečná výtěžnost; králičí maso; králík; netto přírůstek; zpracování králíka