Název:
Vliv přídavku vybraných olejů na depozici mastných kyselin ve tkáních pokusných živočichů
Autoři:
Vymazalová, Pavla Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce obsahuje teoretický přehled, ve kterém se věnuji obecné klasifikaci lipidů, mastných kyselin a jejich metabolismu, s důrazem na polynenasycené mastné kyseliny, včetně jejich konverze na eikosanoidy a účinků těchto látek na lidský organismus. Dále se věnuji tématu obohacování potravin o polynenasycené mastné kyseliny n-3 a možnostem analytického stanovení mastných kyselin. Praktická část je zaměřena na stanovení mastných kyselin ve tkáni jater, tuku a svaloviny pokusných potkanů. Zvířata byla krmena standardní krmnou směsí s přídavky 5 % rybího oleje, 5 % palmového oleje, 5 % světlicového oleje a 5 % extraktu z řasy Schizochytrium. Odebraný tuk se extrahoval z lyofilizovaného vzorku s následnou derivatizací a analytickým stanovením derivátů mastných kyselin metodou plynové chromatografie. Z výsledků experimentální části plyne, že přídavek 5 % rybího oleje do krmné směsi pokusných zvířat zvýšil ukládání EPA a DPA do všech sledovaných tkání (p < 0,05). Přídavek 5 % extraktu z řasy Schizochytrium do krmné směsi zvířat měl příznivý vliv na efektivní ukládání DHA a DTA do sledovaných tkání, ze všech použitých olejů (p < 0,05). Oba dva tyto oleje je možno považovat za účinná nutriceutika pro snížení poměru PUFA n-6/n-3 v potravinách. Na rozdíl od přídavku světlicového či palmového oleje, který zde sloužil jako kontrola, byly poměry PUFA n-6/n-3 ve sledovaných tkáních mnohonásobně vyšší, tedy ze zdravotního hlediska nevhodné (p < 0,05).The thesis contains a theoretical overview, which has focused on classification of lipids, fatty acids and their metabolisms, with emphasis on polyunsaturated fatty acids inclusive of their conversion to eicosanoids, functions and effects of eicosanoids on human health. Furthermore, the theoretical part of the thesis has focused on a food’s enrichment of polysaturated fatty acids n-3 and several possibilities of analytical determination of fatty acids. The practical part of the thesis has aimed attention at the determination of fatty acids in the liver, fat and muscles’ tissue of the experimental rats. The animals were fed with a standard feed mixture, which contains 5 % of fish oil, 5 % of palm oil, 5 % of safflower oil and 5 % of Schizochytrium algae extract. The obtained fat was extracted from the lyophilized samples followed by derivatization and analytical determination of the fatty acid derivatives by gas chromatography. From the results of the experimental part could be determined, that the addition of 5 % of fish oil to the feed mixture of the experimental animals increased the deposition of EPA and DHA in all examined tissues (p < 0.05). The addition of 5 % of the Schizochytrium extract to the animal’s feed mixture had an impact on the effective deposition of DHA and DTA in the examined tissues of all used oils (p < 0.05). Both of the previously mentioned oils can be considered as the most effective nutraceuticals for reducing the ratio of PUFA n-6/n-3 in the food. Unlike the addition of 5 % of safflower or 5 % of palm oil (as a control), ratios of PUFA n-6/n-3 were many times higher. Therefore, from the healthy point of view, this can be concluded as inappropriate.
Klíčová slova:
DHA; EPA; lipidy; mastné kyseliny; plynová chromatografie; PUFA