Název:
Možnosti zapojení malého zemědělského podniku v rámci komoditní vertikály mléka
Autoři:
Vetešníková, Doubravka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zaměřuje na popis charakteristických změn způsobených rozvojem agrobyznysu a některých dalších specifik v rámci formování podnikatelského prostředí českých zemědělských podniků. Z tohoto pohledu je zde zachycen stav před vstupem a další vývoj po vstupu České republiky do Evropské unie s nutností implementace Společné zemědělské politiky do právní úpravy ČR a jak tento akt ovlivnil české zemědělce s důrazem na odvětví mléka a mléčných výrobků. Teoretická východiska se v další části práce promítají v zachyceném vývoji komoditní vertikály mléka v podmínkách České republiky, kde se soustředí na postavení zemědělských podniků a základní faktory podmiňující úspěšnost prvovýrobců. V návaznosti na tyto obecné souvislosti byla zhodnocena možnost zapojení konkrétní malé rodinné farmy se záměrem vstoupit na trh mléka a mléčných výrobků z odlišného segmentu podnikatelské činnosti. Ze zjištěných výsledků nám vyplývá, že i menší zemědělské podniky za předpokladu zvolení vhodné strategie mohou dosáhnout úspěchu.The diploma thesis focuses on the description of characteristic changes caused by the development of agribusiness and some other specifics within the framework of shaping of the business environment of Czech agricultural ventures. From this point of view we can observe the situation of Czech agriculture before and after the Czech republic´s entrance to the European union, which necessitated the implementation of the common agricultural policy Czech law, and how this act affected Czech farmers, with an emphasis on the dairy sector. The theoretical background in the next part of the thesis demonstrates the capture of the development of commodity chain of milk in the conditions of the Czech Republic, where it focuses on the position of agricultural ventures and the basic factors determining the success of the primary producers. Following these general contexts, the possibility of the involvment of small family farms intending to enter the milk market and market of dairy products from different segments of business activity was also assessed. Results show us that even smaller farms, if they choose a suitable strategy, can be successful.
Klíčová slova:
agrobyznys; faremní zpracování mléka; komoditní vertikála; malá rodinná farma; mléko; mlékárenské výrobky