Název:
Metody stanovení mykotoxinů v obilninách
Autoři:
Trifković, Miloš Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Mykotoxiny, které produkují Fusarium spp. a choroba způsobená těmito druhy, Fusarium Head Blight (FHB), na oblinách představuje globální problém pro bezpečnost potravin a krmiv. Abychom zjistili, zda je BoMill IQ schopen rozpoznat obsah mykotoxinu v obilích ječmene, testovali jsme tři různé odrůdy od pěti firem ve dvou opakováních. Tento přístroj využívá Near Infrared Transmittance (NIT) technologii k odlišení obilek obsahujících mykotoxiny od zdravých na základě obsahu jednotlivých proteinů. Byla pozorována korelace mezi obsahy proteinů a testovaných mykotoxinů (deoxynivalenol a nivalenol). Mezi mykotoxiny a obsahem proteinů byla nalezena silně negativní korelace, ale mezi deoxynivalenolem a nivalenolem existovala silně pozitivní korelace. Výsledky ukázaly, že tato technologie může být použita k určení obsahu mykotoxinů v jednotlivých obilek a k třídění obilek do různých frakcích, které se liší obsahem mykotoxinů.Mycotoxins which are associated with Fusarium spp. and disease caused by this genus, Fusarium Head Blight (FHB), on grains represents a global issue for food and feed security. In order to determinate if the BoMill IQ is capable to recognize the content of mycotoxin in grains of barley, we were testing three different varieties fromm five firms, in two repetitions. This technology uses Near Infrared Transmittance (NIT) to distinguish kernels containing mycotoxins form healthy based on individual kernel protein content. Correlations between content of proteins and tested mycotoxins (deoxynivalenol and nivalenol) were observed. We have found strong negative correlations between both mycotoxins and content of proteins, but there was a strong positive correlation between deoxynivalenol and nivalenol. Results showed that this technology can be used to determinate content of mycotoxins in individual kernels and to sort the grains in different fractions which differ in content of mycotoxins.
Klíčová slova:
deoxynivalenol; Fusarium; Near Infrared Transmitance; nivalenol