Název:
Zhodnocení vlivů působících na mléčnou produkci a cenu mléka ve vybraných podnicích
Autoři:
Spáčilová, Kristýna Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývala zhodnocením vlivů působících na mléčnou produkci a cenu mléka ve vybraných podnicích. Data byla získána online z výsledků kontroly užitkovosti a výsledků o zpeněžování mléka. Údaje o cenách byly získány ze základní evidence daných podniků. Dojnice byly rozděleny dle laktací na 1. až 4., kdy se hodnotily parametry denní nádoj, obsah tuku a bílkovin. Dále byla sledována průměrná měsíční cena mléka v obou podnicích v průběhu tří let. Nakonec byla zhodnocena i ekonomická situace obou podniků. Analýzy proběhly v programech Microsoft Excel a Statistica12. Dojnice v obou podnicích splňovaly chovné cíle svých plemen. Nejnižší denní nádoj byl naměřen vždy u dojnic na první laktaci. Nejvyšší denní nádoj byl u dojnic na třetí až čtvrté laktaci. Při srovnání plemen holštýnské plemeno dosahovalo vyšší užitkovosti, avšak nižšího obsahu mléčných složek (tuk, bílkovina) v porovnání s českým strakatým plemenem. Vysokoužitkové dojnice holštýnského plemene byly náchylnější ke změnám teplot prostředí. Pokles produkce mléka byl sledován s příchodem podzimních a letních měsíců. Obsah mléčných složek byl vyšší v chladných měsících, a to v důsledku negativní korelace s nádojem. Jejich obsah byl pravděpodobně taktéž ovlivněn tepelným stresem a změnami ve výživě.The Diploma thesis was dealing with the evaluation of the factors affecting the milk production and the price of milk in the chosen companies. The data was obtained online from the results of performance monitoring and results of encashment milk. The price data was obtained from company´s basic records. The dairy cows were divided according to lactations 1. to 4., where the parameters of milk production, content of fat and protein were evaluated. Furthermore, the average monthly milk price in both companies was monitored over three years. Finally, both companies were evaluated basing on their economic situation. Analyses were running in programs Microsoft Excel and Statistica12. All dairy cows of both companies met the breeding plan of their breeds. The lowest milk production was measured from dairy cows at first lactation. The highest milk production had dairy cows on the third to fourth lactation. When comparing the breeds, the Holstein breed was superior in milk production, but with lower content of milk components (fat, protein) comparing to the Czech fleckvieh breed. High-yielding cows of the Holstein breed were more susceptible to the temperature of the environment. The decline in milk production was coming with the arrival of autumn and summer months. The content of milk components was higher in the cold months due to a negative correlation with the milk production. Content of milk components was also likely to be affected by the heat stress and changes in nutrition.
Klíčová slova:
cena mléka; denní nádoj; dojnice; laktace; mléko; mléčná bílkovina; mléčný tuk