Název:
Vliv skladování na obsah vybraných nutrientů v slepičích vejcích
Autoři:
Slováček, Robin Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] ABSTRAKT Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jak se mění obsah vybraných nutrientů ve slepičích vejcích v závislosti na době jejich skladování. Obsah nutrientů v bílku, žloutku a melanži byl měřen u vajec čerstvých a skladovaných po jednom, dvou, osmi, patnácti, dvaceti devíti, čtyřiceti třech a padesáti sedmi dnech. Teoretická část práce je zaměřena na chov slepic v České republice, vznik a vývoj vejce, jeho chemické složení. Dále jsou zde popsány vybrané analyzované nutrienty, konkrétně hořčík, měď, vápník, zinek a železo. Praktická část představuje výsledky jednotlivých měření. Obsah zmíněných nutrientů byl zjišťován pomocí metody atomové absorpční spektrometrie. Z výsledků měření vyplývá, že doba skladování neměla vliv na obsahy jednotlivých prvků ve vejcích.The aim of this master´s thesis was to determinate selected nutrients in hen eggs depending on the time of their storage. The content of nutrients in hen albumen, hen yolk and hen melange was measured in fresh eggs ang in storaged eggs after one, two, eight, fiveteen, twenty nine, forty three and fifty seven days. Teoretical part of thesis is focused on chemical composition of hen egg, breeding, history, storage and consumption. Another part of thesis deals with selected nutrients, specifically by magnesium, copper, calcium, zinc and iron. In practical part the results are presented. The content of these elements was determined with using atomic absorption spectometry. The results show that the storage time did not have an effect on the contents of the selected elements in the eggs. Formula clause:hen egg, magnesium, copper, calcium, iron, zinc, atomic absorption spectrometry
Klíčová slova:
atomová absorpční spektrometrie; hořčík; měď; slepičí vejce; vápník; zinek; železo