Název:
Vliv různých přípravků použitých při zaprahování na zdraví mléčné žlázy a složení mléka dojnic
Autoři:
Rajmanová, Martina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce „Vliv různých přípravků použitých při zaprahování na zdraví mléčné žlázy a složení mléka dojnic” bylo analyzovat výskyt klinických mastitid a složení mléka v první části laktace (ve 30, 60 a 90 dnech) u dojnic ošetřených při zaprahování různým způsobem. Porovnáván byl vliv použití přípravku s obsahem antibiotik (Virbactan) a přípravku bez jejich obsahu (Orbeseal). Následně bylo vyhodnoceno zdraví mléčné žlázy, projev klinických mastitid a složení mléka od 130 kusů dojnic holštýnského skotu. Data o zaprahování a data z kontrol užitkovosti pro analýzu byla sbírána v letech 2016-2017. Ve 30 dnech laktace se ukázal jako průkazný vliv zaprahovacích prostředků na obsah bílkovin, tuku, laktózy, ketolátek, kyseliny citronové, volných mastných kyselin a tuku prosté sušiny v mléce. V 60 dnech laktace byl průkazný vliv u obsahu ketolátek, kyseliny citronové, volných mastných kyselin a tuku prosté sušiny. V 90 dnech byla průkaznost dokázána u obsahu somatických buněk, močoviny, ketolátek a tuku prosté sušiny. U mastitid průkaznost dokázána nebyla.The aim of the thesis "Researching Different Preparations during the Dry Period and their influence on Milk Gland and Dairy Milk Composition" was to analyze the occurrence of clinical mastitis in the first part of lactation (30, 60 and 90 days). Comparing the use of the antibiotic-containing product (Virbactan) and the noncontaining formulation (Orbeseal). Subsequently, the health of the mammary gland, the manifestation of clinical mastitis and the composition of milk from 130 cows of Holstein cattle were evaluated. Individual data on the dry period and data from performance controls needed for analysis were collected between 2016-2017. At 30 days of lactation, the effect of agents on protein content, fat, lactose, ketone, citric acid, free fatty acids, and fat-free fat in milk have proven to be effective. At 60 days of lactation, the same effect could be seen on ketones content, citric acid, free fatty acids, and dry matter. At 90 days, evident influence of antibiotic were concerning somatic cells, urea, ketones and dry fat. Influence on Mastitis was not proven.
Klíčová slova:
holštýnský skot; klinická mastitida; mléko