Original title:
Identifikace příčin vzniku odpadu v prodejnách potravin
Authors:
Opavská, Ilona Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce se zaměřuje na nejčastější příčiny, které způsobují vznik potravinového odpadu v prodejně potravin. Zhodnocuje, kterých a kolik potravin je vyhazováno nejvíce během jednoho roku. Poskytuje také data o ceně a hmotnosti za nakoupené potraviny v roce 2017. Následně jsou z toho zjištěny finanční ztráty prodejny. Praktická část vyhodnocuje výsledky na základě sesbíraných dat z prodejny. Data byla shromážděna za celý rok 2017. Uzávěrka byla provedena vždy poslední den v měsíci. Výsledkem vyhodnocení nejčastější příčiny vzniku potravinového odpadu u mléčných výrobků a suchého skladu je prošlé datum spotřeby. Oddělení ovoce a zeleniny jednoznačně zaujímá první místo v hmotnosti vyhozených potravin. Hlavní příčinou jsou plesnivé nebo shnilé kusy. V měsíci říjnu bylo vyhozeno potravin nejvíce, naproti tomu v měsíci březnu nejméně. Finanční ztráty se během jednotlivých měsíců pohybovaly v souvislosti s množstvím vyhozených potravin. Ovšem nejpodstatněji finanční ztráty ovlivnily ceny vyhozených potravin v daném měsíci. Dle celkového vyhodnocení jsou finanční a hmotnostní ztráty "minimální", ve srovnání s celkovou cenou a hmotností za nakoupené zboží.This work deals with the most common causes of a food waste in grocery stores. It evaluates variety and quantity of the disposed groceries throughout one year period and provides information about price and weight of the groceries bought in 2017, hence, the financial losses of the grocery store are calculated. The practical part assesses the results based on data collected from the grocery store mentioned. Data were collected throughout the whole year 2017. A closing date was set each time on the last day of month. The results are following: dairy products and products from a dry warehouse are mostly disposed because of the expiration date. Section with fruits and vegetables takes the first place in terms of the weight of the disposed items. The main cause is rottenness and moldiness. The peak in the number of the food thrown away was in October. On the contrary, In March the number was the lowest. Financial losses were moving in accordance to the disposal. The greatest impact on financial expense was the prices of disposed groceries. To summarize it, financial losses and losses by weight were minimal, compared with the total price and weight of the bought goods.
Keywords:
plýtvání potravinami; potravina; potravinový odpad