Název:
Možnosti identifikace tuků a metody detekce jejich záměny
Autoři:
Nečasová, Markéta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Ve své bakalářské práci se zabývám možnostmi identifikace tuků a metodami detekce jejich záměny. V první části obecně popisuji tuky z chemického hlediska a jejich potravinářské i nepotravinářské využití. Dále pak rozdělení tuků na jednotlivé skupiny a zmiňuji i některé fyzikální vlastnosti tuků. Ve druhé části popisuji některé vybrané metody, které jsou využitelné v této problematice a lze těmito metodami tuky v potravinách snadno detekovat a rozpoznat od sebe. V poslední části bakalářské práce se věnuji několika vybraným druhům olejnin, které charakterizuji.In my bachelor thesis I deal with the possibilities of identification of fats and methods of detection of their confusion. The first part generally describes fats from a chemical point of view and their food and non-food uses. Next, the fat distribution to individual groups and also some physical properties of fats. In the second part I describe some selected methods that are useful in this issue and these methods can easily detect and recognize fats in food. In the last part of my bachelor thesis I deal with several selected types of oil plants I characterize.
Klíčová slova:
chromatografie; fytosteroly; mastné kyseliny; spektroskopie; tuky