Název:
Vliv alternativních krmiv na parametry užitkovosti nosnic
Autoři:
Matějková, Jana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá dvěma experimenty s netradičními krmivy. Během prvního pokusu byl sledován vliv přídavku Ostropestřece mariánského do krmné směsi nosnic na snášku a kvalitu vajec. Druhý pokus sledoval vliv přídavku pšenice odrůdy Citrus s vyšším obsahem karotenoidů na snášku a parametry kvality vajec. Obě směsi byly předkládány nosnicím hybrida Isa brown. Vliv těchto dvou krmiv byl porovnáván se skupinou nosnic, které byly krmeny kontrolní krmnou směsí s obsahem běžně dostupné odrůdy pšenice. V průběhu experimentu byl pozorován průkazný rozdíl (P < 0,05) v případě ukazatele barvy žloutku. Po vyhodnocení získaných dat v programu STATISTICA 12 byl zjištěn pozitivní vliv pšenice odrůdy Citrus na barvu žloutku a na hmotnost sneseného vejce, naopak spotřeba krmné směsi byla v porovnání s kontrolní směsí průkazně (P < 0,05) vyšší. V případě pokusné skupiny, které byla předkládána pokusná směs s přídavkem Ostropestřece mariánského, byla průkazně (P < 0,05) menší spotřeba krmiva oproti kontrolní skupině a měla průkazně (P < 0,05) menší počet snesených vajec na skupinu a den.The diploma thesis deals with two experiments with non-traditional fodder. During the first experiment, the effect of the addition of Silybum marianum in the feeding mixture of laying hens on laying eggs and their quality was monitored. In the second experiment, the effect of the addition of variety of wheat Citrus with higher carotenoid content on laying eggs and their parameters of quality. Both mixtures were presented to laying hens of Isa Brown hybrid. The effect of these two feeds was compared with a group of laying hens that were fed with a control feeding mixture with a commonly available wheat variety. During the experiment, a significant difference (p <0.05) was observed for the yolk color indicator. After the evaluation of the obtained data in the STATISTICA 12 program, the positive effect of the variety of wheat Citrus on the yolk color and the weight of the laid egg was found, while the consumption of the feeding mixture was significantly higher (p <0.05) compared to control feeding mixture. In the case of the experimental group which was fed with the experimental feeding mixture with the addition of Silybum marianum, there was a significant (p <0.05) lower consumption of the feed compared to the control group and had a significant (p <0.05) lower number of laid eggs per group and day.
Klíčová slova:
nosnice; ostropestřec mariánský; pšenice Citrus; snáškový cyklus; vejce