Original title:
Biologicky aktivní látky v kávě
Authors:
Leshchuk, Liana Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se věnuje biologicky aktivním látkám v kávě. První část práce se tyká historie kávy, charakteristiky kávových stromů, výroby kávy od kroku sklizně až po pražení a další úpravy, typů kávy dle stupně pražení. Druhá část práce je zaměřená na chemické složení kávového zrna a biologicky aktivní látky, jejich obsah a vliv na organismus člověka, což je hlavním tématem této práce. Dále následuje část, která se týká nežádoucích látek v kávě, jejích vzniků během zpracování kávových zrn a účinkem na zdraví.Bachelor thesis deals biologically active substances in coffee. The first part of work is include the history of coffee, the characteristics of coffee trees, the production of coffee from the step of the harvest to the roasting and other adjustments, the types of coffee according to the degree of roasting. The main theme of second part is the chemical composition of coffee beans. We look at biologically active substances in coffee, their content and influence on the human organism, which is the main theme of this work. And finally, following section deals undesirable substances in coffee, its formation during the processing of coffee beans and the effect on health.
Keywords:
Arabica; biologicky aktivní látky; káva; pražení; Robusta