Název:
Porovnání procesů výroby kukuřičné siláže a siláže ze zavadlé píce
Autoři:
Látal, Vojtěch Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo charakterizovat biochemické procesy a zhodnotit kvalitu kukuřičných siláží a siláží ze zavadlé píce. V literárním přehledu jsou rozebrány faktory ovlivňující kvalitu a zdravotní bezpečnost kukuřičných siláží a siláží ze zavadlé píce. Práce ukazuje na nutnost dodržet správný technologický postup, aby byla získána siláž s vysokým obsahem živin a bez přirozených škodlivých látek. Provedeno bylo zhodnocení nákladů na výrobu kukuřičných siláží, siláží z vojtěšky a trvalých travních porostů. Z provedeného hodnocení vyplývá, že výroba kukuřičných siláží je levnější než výroba siláží z travních porostů. Vysokou produkci píce, kvalitu a zdravotní bezpečnost píce podmiňuje správný výběr kukuřičného hybridu či odrůdy vojtěšky seté v souladu s danými půdně-klimatickými podmínkami.The aim of this bachelor thesis was to characterize the biochemical processes and to evaluate the quality in the production of maize silages and silages from wilted fodder. In the literature review, we analyze the factors influencing the quality and health safety of maize silages and silages from wilted fodder. The work refers to the need to keep the correct technological operations to obtain the silage with a high nutrient content and no natural injurants. We evaluated the costs of production of maize silages, lucerne silages and permanent grassland silages. The assessment shows that the production of maize silage is cheaper than the production of grassland silage. High production of the fodder, quality and health safety of fodder is determinated by the right choice of the maize hybrid or lucerne varieties in accordance with given soil and climatic conditions.
Klíčová slova:
kukuřice setá; siláž; trvalé travní porosty; vojtěška setá