Název:
Mikrobiologické parametry majonézových omáček
Autoři:
Krumplová, Adéla Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce Mikrobiologické parametry majonézových omáček se v literárním přehledu zabývá výrobou majonézy a legislativními požadavky pro majonézy. Podstatná část popisuje mikroorganismy spojované s majonézami. Věnuje se patogenním mikroorganismům a mikroorganismům způsobující kažení a dále faktorům ovlivňující jejich obsah v majonézových omáčkách. Experimentální část je zaměřena na mikrobiologickou analýzu majonéz a tatarských omáček. Sleduje změny v počtech mikroorganismů z pohledu rozdílného složení, rozdílných teplot skladování a před a po uplynutí doby použitelnosti.„The microbiological parameters of mayonnaise“ diploma thesis is in literature research focused on the theme of mayonnaise production as well as food legal requirements. Describing microorganisms associated with mayonnaise sauces in main part. Observing the pathogenic and spoiling-cause microorganism and factors influencing their content in mayonnaise sauces. Thesis concentrate into mayonnaise and tartare products microbial analyses in its practical part. Monitoring the microbial quantity change from the perspective of diferent matrix composition, storage temperature and expiry date.
Klíčová slova:
bakterie; kvasinky; majonéza; mikrobiální kontaminace; mikroorganismy; plísně