Název:
Hodnocení pěstebních substrátů a jejich vlivu na produkci a kvalitu zeleniny
Autoři:
Kršková, Tereza Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem předložené práce je posouzení vlivu komerčně dostupných substrátů při pěstování hlávkového salátu a doporučit z vybraných produktů jejich využití nejen v zemědělské praxi, ale především odborné veřejnosti. Podstatou experimentální části bylo laboratorní testování vybraných substrátů a jejich následný výběr do nádobového pokusu, kde byl sledován jejich vliv při pěstování salátu na jeho výnos a kvalitu produkce. Substráty byly na základě výsledků z laboratorních pokusů vybrány v počtu dvou Hobby (Zahradnický substrát s humusem, Substrát pro rajčata a papriky) a dvou Profi (Profimix RS1, Profimix RS2). Pro pěstování byly využity ve směsi se zeminou a bez. Aplikace substrátů měla průkazný vliv na výnos salátu. Substráty skupiny Profi se podílely na nárůstu čerstvé hmoty salátu. Ve směsi se zeminou se produkce zvedla více než dvojnásobně, při samotném použití se výnos salátu zvýšil téměř 2,5x. Účinnost aplikace Hobby substrátů byla o poznání nižší, výnos se vlivem jejich použití zvýšil neprůkazně v průměru o 44 %. Průměrný obsah nitrátů v experimentu se pohyboval na úrovni 1188 mg/kg. Aplikace Profi substrátů zvýšila jeho obsah v rozmezí 159-774 mg/kg, při srovnání s kontrolou neprůkazně. Nitráty v salátu vypěstovaném v Hobby substrátech zvýšily obsah nitrátů v zelenině výrazně, v případě užití substrátu pro rajčata a papriky byl překročen limit nařízení (ES) č. 1881/2006.The aim of the presented work is to assess the influence of commercially available substrates in the production of lettuce and to recommend the use of selected products not only in agricultural practice but also in the professional public. The essence of the experimental part was the laboratory testing of selected substrates and their subsequent selection pot trials, where their effect on lettuce production was monitored on its yield and production quality. The substrates were selected on the basis of the results from the laboratory testing in two Hobby (Horticultural substrate with humus, tomato and pepper substrate) and two Profi (Profimix RS1, Profimix RS2). For cultivation, they were used in a soil-mixed mix. Application of substrates had a significant effect on salad yield. Profi substrates contributed to the increase in fresh salad mass. Mixed with soil, production increase was more than doubled, the salad yield increased almost 2.5 times when used alone. The efficiency of the Hobby substrate application was less known, the yield increased by 44% on average due to their use. The average nitrate content in the experiment was 1188 mg / kg. Application of Profi substrates increased its content in the range of 159-774 mg / kg, compared to the inconclusive control. Nitrate in lettuce grown in Hobby substrates significantly increased the nitrate content in vegetables. When the substrate for tomatoes and peppers was used, the limit of Regulation (EC) No 1881/2006 was exceeded. Keywords: substrates, lettuce, yield, nitrates.
Klíčová slova:
nitráty; salát; substráty; výnos salátu