Název:
Viskozitní vlastnosti šťávy z bobulí révy vinné
Autoři:
Krčálová, Jana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V teoretické části diplomové práce se pojednává o základní morfologii hroznu révy vinné, dále o chemickém složení, získávání, uskladnění a produkci šťávy z bo-bulí révy vinné. Literární přehled neopomíná ani vhodné možnosti analýzy šťávy, včetně technického vybavení pro stanovení viskozity, hustoty a cukernatosti. Praktická část diplomové práce se zabývá konkrétním souborem vzorků, který byl pro tuto práci vytvořen. Jedná se o šest odrůd révy vinné, které byly po týdenním intervalu potřikrát sklízeny a analyzovány. Pomocí analýzy se zjišťovaly rozdíly v měřených parametrech mezi jednotlivými odrůdami a zároveň závislost viskozity na cukernatosti vinné šťávy. Výsledky byly diskutovány a vyvozeny v závěry.Theoretical part of the diploma thesis contains basic morphology of grapevine berries, chemical structure, extraction, storing and reproducing of grapewine juice. Literature review does not forget about right possibilities of grapevine juice ana-lysis and technical equipments which are required for measuring of viscosity, density and sugar content. Practical part of this diploma thesis deals with specific set of samples which were created for this thesis. Its about six kinds of grapevine grapes, which were picked up after one week interval for three times. After analysis some differences were detected in me-asured parameters between particular varieties and viscosity relation with sugar con-tent of grapevine juice. Results were discussed and outcome were concluded.
Klíčová slova:
cukernatost vinné šťávy; hustota vinné šťávy; réva vinná; vinný mošt; viskozita vinné šťávy