Název:
Využití trubčích larev jako potenciálního zdroje výživy pro člověka
Autoři:
Kolatková, Zuzana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce je zaměřena na možnosti získávání trubčího plodu, jeho uchovávání a zpracování především v domácích podmínkách. Zabývá se některými nutričními aspekty u vzorků sušiny trubčího plodu, získaných různými metodami sušení. Především obsahem tuku, některých minerálních látek, mikronutrientů a těžkých kovů. U těchto vzorků jsou dále sledovány rozdíly v mikrobiálním profilu a změny, ke kterým dochází po určité době skladování. U vzorků sušiny a konečného produktu v podobě nutriční kuličky, bylo provedeno senzorické hodnocení a dotazníkové šetření.The thesis is focuses on possibilities of harvesting drone brood, it‘s conservation and processing – especially in home conditions. It deals with some nutritive aspects of samples of dry basis of the drone brood which was gained by various methods of dry-ing. Primarily by it‘s fat content, of some mineral substances, micronutrients and heavy metals. Regarding the mentioned samples, furthermore there are monitored the diffe-rences in the microbial profile of the observed samples and differences, which happen after some time of the storing. With respect to the samples of dry basis and the final product in the form of a nutrition ball, there was performed a sensory evaluation and a questionnaire survey.
Klíčová slova:
entomofágie; jedlý jmyz; patogen; trubčí plod; získávání trubčího plodu