Název:
Polyfenoly v kávě
Autoři:
Kharytonava, Katsiaryna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V této bakalářské práci jsou popsány nejvýznamnější odrůdy kávy, způsoby jejich zpracování a celkové chemické složení kávy. Také se uvádějí faktory, které ovlivňují vlastnosti kávy. Hlavním cílem práce je seznámit se s polyfenolickými složkami kávových zrn a nápoje, zjistit jejich závislost na podmínkách pěstování a zpracování a jak se mění jejich obsah. Polyfenoly jsou antioxidanty a díky své schopnosti chránit buňky před aktivními radikály, mohou mít příznivý účinek na lidský organismus. V práci jsou popsané vlivy kávového nápoje na člověka a proč je důležité dodržovat omezený příjem kávy za den.This bachelor thesis describes the most important coffee varieties, the ways of their processing and the overall chemical composition of coffee. Also are introduced factors that influence the properties of coffee. The main aim of this work is to get acquainted with the polyphenolic components of coffee beans and beverage, to find out their dependence on the conditions of cultivation and processing and how their content changes. Polyphenols are antioxidants and, due to their ability to protect cells from active radicals, can have a beneficial effect on the human organism. The work describes the effects of coffee beverage on humans and why it is important to keep a limited amount of coffee per day.
Klíčová slova:
káva; kávová zrna; organismus člověka; polyfenoly