Název:
Využití polymorfismu beta kaseinu ve vztahu k lidskému zdraví při konzumaci kravského mléka
Autoři:
Jiránková, Anna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Abstrakt Kravské mléko je pro člověka významným zdrojem bílkovin. Mezi nimi je významně zastoupen kasein a jeho varianty α-S1, α-S2, β, a κ. Kaseiny jsou charakterizovány genetickým polymorfismem, kdy dochází k náhradě nebo smazání jednotlivých ami-nokyselin kódujících bílkovinu. Polymorfismy je možné detekovat několika moleku-lárně biologickými metodami. V rámci β-kaseinu jsou nejčastějšími polymorfismy A1 a A2. Různé varianty β-kaseinu mohou rozdílně působit na lidské zdraví skrze bioak-tivní peptidy uvolněné při jejich trávení. Tyto peptidy se v případě β-kaseinu nazývají β-kasomorfiny. Konzumace varianty A1 β-kaseinu je podle mnoha studií riziková kvůli její možné souvislosti s ischemickou srdeční chorobou, diabetem mellitem a syndro-mem náhlé dětské smrti. Štěpením této bílkoviny je uvolňován β-kasomorfin-7, který pravděpodobně hraje roli v etiologii těchto chorob. Je však nutné provést další studie, které tuto teorii ověří nebo vyvrátí.Abstract Cow's milk is an important source of protein for the human. Among the proteins, the casein and its variants α-S1, α-S2, β, and κ are represented by significant quantities. Caseins are characterized by genetic polymorphism, where the individual amino acids encoding the protein are replaced or deleted. Polymorphisms can be detected by sever-al molecular biological methods. Within the β-casein, the most frequent polymor-phisms are A1 and A2. Various β-casein variants may affect differently the human health through the bioactive peptides that they release during digestion. These peptides are called β-casomorphins in the case of β-casein. Consumption of beta-casein A1 is, according to many studies, risky because of its possible association with ischemic heart disease, diabetes mellitus and sudden infant death syndrome. Cleavage of this protein releases β-casomorphine-7, which is likely to play a role in the etiology of these dis-eases. However, further studies need to be carried out to verify or disprove this theory.
Klíčová slova:
kasein; lidské zdraví; polymrfismus