Název:
Mechanické vlastnosti bobulí vybraných odrůd révy vinné jako faktor ovlivňující jejich jakost
Autoři:
Hvězdová, Kristýna Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V diplomové práci byly stanoveny mechanických vlastností vybraných odrůd révy vinné s ohledem na kvalitu bobulí při zrání v průběhu čtyřech týdnů. Pro stanovení byl použit přístroj TIRATEST 27 025. Byla stanovována pevnost slupky bobule při kompresním a penetračním testu. Byl měřen i odtrh stopky od bobule, hmotnost, výška, šířka, cukernatost a titrovatelné kyseliny. Pro stanovení byly vybrány vzorky odrůd bobulí Rulandské šedé, Rulandské bílé, Sauvignon, Frankovka, Modrý Portugal aCabernet Moravia. Výsledky kompresního testu stlačení nastopku byly v rozmezí 3,65 N (Sauvignon, při 3. sběru) – 20,92 N (Frankovka, při 2. sběru), při vodorovném stlačení 2,24 N (Sauvignon, při 2. sběru) – 9,6 N (Frankovka, při 3. sběru). Výsledky penetrační testu byly v rozmezí 0,57 N (Sauvignon, při 2. sběru) – 1,82 N (Frankovka, při 3. sběru). Výsledky testu odtrhu stopečky od bobule byly v rozmezí 1,02 N (Rulandské bílé, při 1.sběru) − 3,24 N (Frankovka, při 4. sběru). Při statistickém zpracování u všech stanovení byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi odrůdami i obdobím sběru.In the dissertation there have been done the determining of the mechanical properties of selected species in grapevine with respect to quality of grapes during ripening during four weeks. Determination was done by the TIRATEST 27 025 machine. Fixity skin of grapes was measurement on compress and penetration testing. Next determination was measurement of testing rip off stalk from grapes, weight, height and width of grape, also were measured sugar contents and titratable acids. For assessment were chosen this selected species: Rulandské šedé, Rulandské bílé, Sauvignon, Frankovka, Modrý Portugal and Cabernet Moravia. The results from compression test pressure on stalk were between 3,65 N (Sauvignon, on 3. gathering) − 20,92 N (Frankovka, on 2. gathering), in horizontal pressure 2,24 N (Sauvignon, on 2. gathering) – 9,6 N (Frankovka, on 3. gathering). The results of penetration test were between 0,54 N (Sauvignon, on 2. gathering) – 1,82 N (Frankovka, on 3. gathering) and the results from teasing stalk from grape test were between 1,02 N (Rulandské bílé, on 1. gathering) – 3,24 N (Frankovka, 4. gathering). There were found statistically important differences between all results between vine species and periods gathering.
Klíčová slova:
bobule; mechanické vlastnosti bobulí; odrůdy bobulí; pevnost slupky bobulí; réva vinná