Název:
Vliv bílkovinných koncentrátů na obsah aminokyselin v mléce dojnic
Autoři:
Hubálková, Alžběta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem tohoto pokusu bylo sledování vlivu přídavku bílkovinného koncentrátu na složení aminokyselin v mléce dojnic holštýnského plemene v ekologickém chovu. Do pokusu bylo zařazeno 20 dojnic, rozdělených do dvou skupin. Obě skupiny měly shodnou základní krmnou dávku skládající se z kukuřičné siláže, jetelotravní senáže (1. seč), travní senáže (1. seč), ozimé pšenice a jarního ječmene. Kontrolní skupina dojnic (n = 10) byla krmena pouze základní krmnou dávkou. Pokusné skupině byl ke kontrolní krmné dávce přidáván bílkovinný koncentrát v množství 1 kilogram na kus a den. Bílkovinný koncen-trát obsahoval sójové, lněné a slunečnicové pokrutiny. Celý pokus trval 30 dní. Odběr vzorků mléka pro stanovení koncentrace aminokyselin v mléce probíhal pravidelně kaž-dý desátý den. Přídavek bílkovinného koncentrátu zvýšil koncentraci kyseliny aspargové a glycinu (P < 0.05), u ostatních sledovaných aminokyselin nebyl vliv statisticky průkazný. Vzhledem k zjištěným výsledkům je pravděpodobné, že přídavek bílkovinného koncentrátu může ovlivnit koncentrace některých aminokyselin v mléce dojnic.The aim of the experiment was observing the effect of protein concentrate addition to the amino acid composition in milk from dairy cows of the holstein breed in ecological agriculture. There were 20 dairy cows selected for the experiment and divided into two groups. Both groups have the same basic feed dosage consisting of maize si-lage, clover-grass haylage – first cut, grass haylage – first cut, winter wheat and spring barley. The control group of dairy cows (n = 10) was fed only with a basic feed dosage. There was added protein concentrate to the control feed dosage for the experimental group of dairy cows, in an amount of 1 kilogramme per unit per day. The protein concentrate contained soybean, linseed and sunflower cakes. Whole experiment lasted 30 days. Sampling of milk for the determination of amino acid concentration in milk was taken regularly every tenth day. The addition of protein concentrate increased the concentration of aspartic acid and glycine (P < 0.05), the effect of the other monitored amino acids were not statistically significant. According the results, it is likely that the addition of protein concen-trate may affect the concentration of some amino acids in milk of dairy cows.
Klíčová slova:
ekologické zemědělství; pokrutiny; výživa dojnic