Název:
Zpracování a využití gastroodpadu
Autoři:
Dufková, Tereza Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Vzhledem k produkci obrovského množství zbytků jídla by mohlo být kompostování gastroodpadu velmi užitečným způsobem, jak tyto zbytky využít formou aplikace kompostu ke zkvalitnění zemědělské půdy. V rámci této práce byl sledován průběh kompostování gastroodpadu za použití komerčního zařízení – elektrokompostéru. Byl vyhodnocen vliv aditiv – biouhel a biouhel s devonským pískem, které byly přidány na počátku fáze zrání a tvořily 5 hm. % kompostované hmoty. U vzorků kompostu bylo provedeno experimentální stanovení proteolytické aktivity v průběhu zpracování potravinového odpadu. Dále byla měřena vlhkost, pH a poměr C/N. Výsledný produkt byl také testován na přítomnost Escherichie coli a Salamonelly. Výsledky ukázaly příznivý vliv kombinace biouhlu s devonským pískem na pH a zvýšení proteolytické aktivity při použití samotného biouhlu. Ve výsledném kompostu také nebyla detekována přítomnost nežádoucích mikroorganismů. Proces kompostování byl ovlivněn přítomností aditiv, avšak výsledek nebyl vždy příznivý. Celý proces kompostování je také ovlivněn použitým kompostérem, který podle všeho nezajišťuje optimální podmínky pro rozklad gastroodpadu.Regarding the production of big amount of food waste, the composting could be a very useful way for using these leftovers appropriately by applying compost to improve agricultural land. In this thesis composting of food waste was monitored by using commercial equipment – electric composter. The influence of additives (biochar and biochar together with Devonian dolomite) was evaluated. These additives were added at the beginning of the mature phase in amount of 5 % of the organic matter. During the process of food waste composting, proteolytic activity of the compost samples was analysed. Moisture content, pH and the C/N ratio were further assessed. The final product was also tested for the presence of Escherichia coli and Salmonella. The results showed a favourable effect of the combination of biochar with Devonian dolomite on pH and increase of proteolytic activity using biochar alone. There was not noticed the presence of pathogenic microorganisms too. The composting was affected by the additives, but the results were not always satisfactory. Entire process was also influenced by electric composter, which did not provide optimal conditions for food waste degradation.
Klíčová slova:
aditiva; biouhel; devonský písek; gastroodpad; kompostování; proteolytická aktivita