Název:
Výroba, využití a možné zdravotní benefity netradičních druhů olejů
Autoři:
Jiroušová, Dáša Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se obecně zabývá složením rostlinných olejů, jejich výrobou a legislativními požadavky vztahujícími se k této problematice. Zaměřuje se na osm vybraných netradičních druhů olejů získaných lisováním za studena – lněný, konopný, makový, světlicový, dýňový, avokádový, vinný a sezamový, u kterých je popsáno jejich složení mastných kyselin a obsah biologicky aktivních látek. Všechny vybrané oleje jsou typické vysokým zastoupením nenasycených mastných kyselin, které jsou z hlediska výživy hodnoceny pozitivně, a které předurčují využití těchto olejů zejména ve studené kuchyni. Kromě látek jako jsou tokoferoly a fytosteroly, které se vyskytovaly ve všech olejích, byly popsány i látky specifické pro dané druhy olejů. Například lněný olej obsahuje lignan SDG, konopný olej kanabidiol a dýňový olej obsahuje skvalen. Biologicky aktivní látky obsažené v těchto rostlinných olejích přispívají k zlepšení lidského zdraví a proto by se i méně tradiční oleje měly stát součástí našeho jídelníčku.The Bachelor’s thesis deals with the composition of vegetable oils, their production and legislative requirements related to this issue. It focuses on eight selected non-traditional types of cold pressed oils - flaxseed, hemp, poppy, safflower, pumpkin,avocado, grape and sesame. It describes their fatty acid composition and the content of biologically active compounds. All selected oils are characteristic by high levels of polyunsaturated fatty acids. Polyunsaturated fatty acids have positive effect on nutrition and predetermine the use of these oils especially in cold dishes. In addition to compounds such as tocopherols and phytosterols, which have been found in all oils, compounds specific to the given oil type have been described. For example, flaxseed oil contains lignan SDG, hemp oil contains cannabidiol, and pumpkin oil contains squalene. Biologically active compounds contained in these vegetable oils contribute to the improvement of human health and therefore even less traditional oils should become part of human diet.
Klíčová slova:
mastné kyseliny; netradiční oleje; zdravotní benefity