Název:
Barva u vína
Autoři:
Kožušníková, Klára Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma “Barva u vína“ se věnuje technologiím výroby červeného i růžového vína, chemickým složením vína a faktory, které ovlivňují barvu u vína. Jsou zde stručně popsané antokyany a fyzikálně-chemické procesy, které způsobují jejich degradaci. Práce popisuje rozmanitou barevnou škálu vín a je zde také uvedeno subjektivní a objektivní hodnocení barvy. Praktická část se zabývá stanovením barvy červeného vína u celkem 32 vzorků různé země původu, které byly měřeny pomocí systému CIELAB. Jednalo se o vzorky odrůd Cabernet Sauvignon, Frankovka, Merlot a Modrý Portugal. Barevné rozdíly byly zjištěny mezi jednotlivými vzorky a odrůdami.The bachelor thesis “The colour of wine“ describes technologies of red and rose wine production, chemical composition of wine and factors that influence color of wine. There are briefly described anthocyanins and physico-chemical processes that cause their degradation. The work describes a various color range of wines and there is also subjective and objective color assessment. The practical part focuses on the determination of the color of red wine in a total 32 samples of different countries of origin, which were measured using the CIELAB systém. These were the Cabernet Sauvignon, Blaufränkisch, Merlot and Blauer Portugieser. Color differences were found between samples and varieties.
Klíčová slova:
antokyany; barva vína; CIELAB; výroba vína