Název:
Screening biologicky aktivních látek v pivu
Autoři:
Hložek, Marek Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce je zaměřena zejména na složky piva mající zdraví prospěšné účinky a způsoby stanovení těchto látek. Teoretická část je rozdělena celkem do 5 kapitol, ve kterých je popsán varný proces včetně potřebných surovin, dále je zde nastíněna problematika biologicky aktivních látek a metod jejich stanovení, v poslední části jsou zde také krátce zmíněny těkavé látky nacházející se v pivu, organické kyseliny a 5-MTA. Cílem experimentální části bylo stanovení organických kyselin, fenolických sloučenin a 5-MTA u vybraných vzorků českých a německých ležáků. K analýze se použilo vždy 5 vzorků z každé země. K analýze bylo využito také pivo uvařené v prostorách Mendelovy univerzity v Brně, u kterého se zjišťovaly změny v obsahu vybraných látek v 6 fázích varného procesu a u hotového výrobku. Pivo je složitá matrice, před analýzou HPLC tedy vyžaduje úpravu, která se provedla extrakcí na tuhou fázi (SPE).The thesis focuses on beer components with health benefits and methods of determination of these substances. The theoretical part is divided into 5 chapters in which the brewing process is described including the necessary raw materials, the issue of biologically active substances and the methods of their determination are here also outlined. In the last part there are also briefly mentioned volatile substances found in beer. The aim of the experimental part was to determine organic acids, phenolic compounds and 5-MTA in the chosen samples of Czech and German lagers. For the analysis, 5 samples from each country were used. To the analysis was also used beer brewed in the premises of Mendel University in Brno. In this beer were determined the changes in the content of selected substances in 6 stages of the brewing process and in the final product. Beer is a complex matrix, requiring a solid phase extraction (SPE) treatment prior to HPLC analysis.
Klíčová slova:
5-methylthioadenosin; fenolické látky; pivo; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; xanthohumol