Název:
Vliv vybraných faktorů působících na výskyt zánětů mléčné žlázy u holštýnských dojnic
Autoři:
Dvořák, Jan Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V bakalářské práci jsou analyzovány faktory, které mají vliv na výskyt zánětů mléč-né žlázy u holštýnských dojnic. Vybranými faktory, které mají vliv na četnost zánětů, jsou pozice struku se zánětem, roční období, pořadí laktace a varianta původce ve vztahu ke stadiu laktace a výši nádoje sledovaných dojnic. Sledování proběhlo na mléčné farmě v podniku Zeras, a.s., Radostín nad Oslavou. Zaznamenána byla každá dojnice, u které byly prokázány příznaky zánětu mléčné žlázy a původce jejich vzniku. Data získaná z počítačové databáze za období 23. 9. 2016 - 13. 10. 2017 byla statisticky vyhodnoce-na. Ze souboru 237 mastitid byla nejvyšší četnost onemocnění zjištěna na podzim (75 zánětů). Každou další laktaci s výjimkou 4. laktace se četnost mastitid zvyšovala. Onemocnění bylo průměrně diagnostikováno ve 119. dni laktace. Nejčastěji napadenou částí vemene byla levá přední a levá zadní čtvrť (70 a 63 zánětů). Většina mastitid byla způsobena grampozitivními bakteriemi (213 zánětů). Mléčná užitkovost dojnic s mastitidami byla výrazně snížena. Vztah ročního období a produkce mléka byl vysoce průkazný. Vztah pořadí laktace a produkce mléka byl vysoce průkazný. Vztah pozice zánětu a produkce mléka byl opět vysoce průkazný.This bachelor thesis analyses factors that affect the occurrence of mammary gland inflammation of Holstein cows. The factors such as frequency of inflammation, position of inflamed teat, season, succession of lactation and bacterial strain infection affected milk production of tested dairy cows. The study was performed at the milk farm Zeras, a.s, Radostín nad Oslavou. Each cow with inflammation disease was monitored and the cause of the disease was analyzed. The study was performed in the period between 23/9/2016-13/10/2017 and all the data from this period were statistically analyzed. The total number of detected mastitis was 237. The occurrence of mastitis was most frequent in the autumn (75 cases). The numbers of mastitis were increasing with each lactation, except for the fourth lactation. The average manifestation of the disease was on the day 119 of lactation. The most affected part of the udder were left forward and left ba-ckward quarter (70 and 63 cases, respectively). The majority of mastitis was caused by gram-positive bacterial infection (213 causes). The milk production of diseased dairy cows significantly decreased. The most significant factors affecting the milk production are the season, order of lactation and inflammation location. The influence of all the three factors were highly statistically significant.
Klíčová slova:
dojnice; laktace; mastitida; zdravotní stav; zánět mléčné žlázy