Název:
Analýza skladby gastronomického odpadu ve vybraných provozovnách Jihomoravského kraje a zhodnocení možnosti využití pro výrobu bioplynu
Autoři:
Daňková, Nicol Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této práce je zhodnocení skladby gastronomického odpadu ve vybraných stra-vovacích zařízeních v Jihomoravském kraji a zhodnocení potenciálu jeho využití při výrobě bioplynu. Bakalářská práce se skládá ze dvou částí. V první rešeršní časti naleznete teoretickou část, jenž obsahuje informace z oblasti legislativy, které se vztahují ke gastronomickému odpadu a gastronomickým provozům. Také zde naleznete základní způsoby hodnocení kvality gastronomického odpadu a jeho využití pro výrobu bioplynu. V druhé části jsou výsledky vlastního šetření ve třech provozovnách, které spočívá v analýze složení gastronomického odpadu ve třech rozdílných provozovnách v Brně, které standardně gastronomický odpad netřídí. Všichni majitelé si přáli zůstat v anonymitě, z toho důvodu nebudu uvádět jména podniků. Následuje vyhodnocení možného zisku bioplynu při využití tohoto materiálu v bioplynových stanicích.This thesis goal is to analyze and describe the gastronomical waste composition in chosen South Moravian service establishments and evaluate its potential for future usage in biogas production. This bachelor thesis is separated to two parts. The first one is theoretical, you can find there information about law, which contains law regulation for gastronomical waste and gastronomical businesses. Also you can find here basic info about gastronomical waste quality evaluation types and possibilities of its usage for biogas production. The second part contains results of own observation in three restau-rants in Brno, which are not separating gastronomical waste as a daily practice. All owners wanted to stay in anonymity. Due it this thesis does not contain names of restau-rants or cafés. This is followed by evaluation of theoretical amount of biogas, which could be generated by its usage in biogas stations.
Klíčová slova:
bioplyn; gastronomický odpad; legislativa odpadového hospodářství