Název:
Syrovátka ve výživě člověka
Autoři:
Dangová, Taťána Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřena na současné využití a význam syrovátky a syrovátkových produktů ve výživě člověka. Syrovátka, v minulosti považována za bezcenný odpad sloužící převážně pro zkrmování zvířat, je v současné době ceněna pro své výborné nutriční vlastnosti, a to především pro její bohatou skladbu bílkovin, z nichž mnohé mají prokazatelný pozitivní efekt na lidský organismus. Úpravou a zpracováním syrovátky vzniká široké spektrum senzoricky kvalitních produktů, které nachází uplatnění nejen v potravinářském průmyslu. V práci je popsána dřívější problematika zpracování syrovátky, obecné informace týkající se jejího chemického složení, technologických operací se zaměřením na využití membránových procesů a nutričně-fyziologický význam jednotlivých syrovátkových složek, jenž je primárně soustředěn na bioaktivní peptidy vznikající hydrolýzou proteinů.This bachelor thesis is focused on the current use and importance of whey and whey products in human nutrition. Whey, previously considered to be a worthless waste serving predominantly for animal feed, is currently valued for its excellent nutritional properties, especially for its rich protein composition, many of which have demonstrable positive effect on the human organism. The treatment and processing of whey give rise to a wide range of sensory-quality products, which are used not only in the food industry. The thesis describes earlier problems of whey processing, general information concerning its chemical composition, technological operations focusing on the use of membranes processes and the nutritional and physiological significance of individual whey components, which is primarily concentrated on bioactive peptides resulting from hydrolysis of protein.
Klíčová slova:
bioaktivní peptidy; membránové procesy; syrovátka; syrovátkové bílkoviny; technologie; výroba; zdravotní účinky; zpracování