Název:
Analýza pohybového skóre dojnic českého strakatého skotu ve vztahu k technologii ustájení
Autoři:
Fadrný, Petr Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo analyzovat pohybové skóre dojnic českého strakatého skotu ve vztahu k technologii ustájení. Praktická část byla provedena ve vybraných podnicích ZePo,a.s. Libchavy a ZD Mostek s odlišnými technologiemi ustájení. Pozorování proběhlo od ledna do prosince 2017. Bylo zjišťováno pohybové skóre dojnic při návratu z dojírny. Pohybové skóre 1 – dojnice zdravé, pohybové skóre 2 až 5 – dojnice s různým stupněm poruch lokomoce. Mezi parametry mléčné užitkovosti byly zahrnuty: dojivost (kg mléka), fáze laktace (dny), pořadí laktace (n), obsah tuku (%) a bílkovin (%). Podle výsledků můžeme sledovat, že technologie ustájení má vliv na pohybové skóre (P ? 0,01). Dále můžeme pozorovat, že pohybové skóre má vliv na snížení množství nadojeného mléka, a to především u pohybového skóre 4 a 5 (P ? 0,01), dále na zvýšení obsahu bílkovin a tuku (P ? 0,05). Můžeme tedy říci, že technologie ustájení má vliv na pohybové skóre dojnic, tedy i na dojivost. Špatnou technologií dochází k významnému snížení dojivosti, a to o 2 kg mléka na dojnici a den.The aim of this diploma thesis was to analyze movement score of the Czech Fleckvieh Breed dairy cows in relation to housing technology. Practical part was performed in selected companies ZePo, a.s. Libchavy and ZD Mostek with different housing technologies. The observation took place from January to December 2017. The cow's movement score was determined when returning from the milking parlor. Motion score 1 - healthy cows, motion score 2 to 5 - cows with varying degrees of locomotor disorders. Milk productivity parameters included: Milk (kg milk), lactation phase (s), lactation order (n), fat (%) and protein content (%). Based on the results, we can see that the housing technology affects the movement score (P < 0.01). In addition, we can observe that the movement score affects the decrease of the amount of milk, especially at the 4 and 5 movement scores (P <0.01), and also leads to the increase in protein and fat content (P <0.05). Thus, we can say that housing technology has an impact on the dairy cow movement score and, therefore, on dairy cows yield. Poor technology reduces milk yield by 2 kg per cow per day. Keywords: technology, milk performance, milk yield, dairy cow, movement score
Klíčová slova:
dojivost; mlékařské technologie; pohybové skóre