Název:
Vitalita semen obilnin a její souvislost s výnosem zrna v podmínkách sucha
Autoři:
Bucková, Pavlína Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Vitalita osiva je schopnost klíčit za nepříznivých podmínek a jeden ze základních předpokladů pro vysoký výnos plodin. Cílem šlechtění je vyselektovat genotypy s nejvyšší vitalitou, které by zaručily kvalitní potomstvo i v nepříznivých podmínkách. V roce 2017 se hodnotilo 6 genotypů pšenice seté (Triticum aestivum L.) a jejich potom-stvo. Vitalita se hodnotila za snížené dostupnosti vody a v chladu. Sucho bylo simulo-váno sníženou dostupností vody -0,5 MPa ve vodním roztoku polyethylenglykolu (PEG 6000) a teplota byla udržována na 10 °C. Zjišťovalo se, jak genotyp ovlivní vitalitu a výnos. Podle výsledků ANOVY genotyp nemá statisticky významný vliv na vitalitu ani na výnos. Avšak podle výsledků korelace vyšší vitalita semen po 14 dnech klíčení v ne-příznivých podmínkách by s vyšším výnosem zrna souviset mohla. Genetická proměnli-vost se na fenotypové variabilitě znaku vitalita podílí z 20 %.The seed vigour as the ability to germinate under unfavorable conditions is one of the basic prerequisites for achieving a high yield of the crop. The goal of breeding is to select genotypes with the highest vitality to guarantee good offspring even in unfavo-rable conditions. In 2017, six genotypes of Triticum aestivum L. and selected plants of their offspring were evaluated. Seed vigour was evaluated for reduced water availability and cold. Drought was simulated by a reduced water -0.5 MPa in aqueous polyethylene glycol (PEG 6000) solution and the temperature was maintained at 10 °C. It was found out how the genotype affects seed vigour and yield. According to the results of the ANOVA genotype has no statistically significant effect on seed vigour or on yield. However, according to the correlation results, the higher seed vigour after 14 days of germination under unfavorable conditions could be associated with higher grain yields. Genetic variability is 20 % of the phenotypic variability of the seed vigour sign.
Klíčová slova:
genotyp; klíčivost; sucho; vitalita; výnos