Název:
Změny mikrobiologických parametrů balených minerálních vod při nestandardním zacházení
Autoři:
Böhmová, Martina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na změny mikrobiologických parametrů balených minerálních vod při nestandardním zacházení. Nejdříve je v práci objasněno, co to vlastně minerální voda je a jak se minerální vody rozdělují. Další kapitoly literárního přehledu jsou zaměřeny na balené vody, a to z pohledu vyhlášky č. 275/2004 Sb. Poté se práce zaměřuje na mikrobiologii balených vod, kde jsou popsány významné mikrobiální kontaminanty a také vlivy, které růst a množení mikroorganismů ovlivňují. Na závěr diplomové práce byl proveden experiment, ve kterém byl u vybraných vzorků balených vod stanoven celkový počet mikroorganismů kultivovatelných při 36 °C a 22 °C po jejich otevření a následné konzumaci. Vzorky byly skladovány za předem definovaných podmínek. Tento výzkum byl doplněn dotazníkem, který byl zaměřen na konzumaci balených vod a jejich následné skladování.The topic of my diploma thesis is Changes of microbiologic parameters of packaged mineral waters during non-starndard manipulation.Firstly is clarify what mineral water actually is and what is its dividing. Other chapters of literary summary are focused onpacked water from ordinance number 275/2004. After that it focuses on microbilogy of packaged water where are the microbiological contaminants and also impacts that growth and microbiological reproduction impact. There was made an experiment at the end of diploma thesis at chosen packaged water. In this experiment was made total number of microorganism which was in the process cultivated on 36 °C and 22 °C. Everything was done after its verification and after that were consumed. All the samples were kept in condition as is defined. This research was completed with questionnaire focused on consumation of packaged water and its further storing.
Klíčová slova:
balená voda; mikroorganismy ve vodě; minerální voda