Název:
Alimentárně přenosná parazitární onemocnění
Autoři:
Bočková, Pavla Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nejčastěji se vyskytujících parazitárních nákaz alimentárního původu. Zaměřuje se na konkrétní zástupce parazitů řadících se buď k prvokům, nebo červům (helmintům). Kromě jejich obecné charakteristiky je zde popsán také životní cyklus a způsob přenosu na člověka. Dále se práce zaměřuje na rizikové potraviny, skrze něž může docházet k přenosu infekce. U každého onemocnění existují specifické rizikové skupiny obyvatel, kterým hrozí větší nebezpečí nákazy. Záleží nejen na věku, povolání, místu bydliště nebo imunitě, ale také na konkrétních životních návycích daného člověka. Práce popisuje průběh každého onemocnění, který může být v lehčích formách pouze asymptomatický, avšak v některých případech končí i smrtí pacienta. Dále práce zhodnocuje výskyt alimentárně přenosných parazitárních onemocnění v ČR a ve světě a popisuje diagnostiku parazitů v potravinách. Velký význam představuje též souhrn preventivních opatření, včetně popisu možných způsobů inaktivace parazitů.This bachelor´s thesis deals with the issue of the most frequently occurring parasitic infections of food origin. It focuses on some specific representatives of parasites belonging to protozoa or worms (helminths). In addition to their general characteristics, there is described the life cycle and the transmission to humans. The study also focuses on the risk foods which can transmit the disease. There are specific risk groups of the population for each disease who are at greater risk of infection. It depends not only on the age, job, place of residence or immunity, but also on the specific habits of the person. The thesis describes the course of each disease, which may be asymptomatic in lighter forms, but also ends with the patient´s death in some cases. Furthermore, the study evaluates the incidence of food-borne parasitic diseases in the Czech Republic and in the world and describes parasite diagnosis in food. A summary of preventive measures, including a description of inactivating parasites, is very important.
Klíčová slova:
diagnostika; infekce; parazit; prevence; rizikové potraviny