Název:
Hodnocení změn kyselin v hroznech a vínech
Autoři:
Sládečková, Vanesa Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma „Hodnocení změn kyselin v hroznech a vínech“ je rozdělená na teoretickou a praktickou část. V teoretické části byly popsané jednotlivé kyseliny, možnosti jejich regulace v moštech a vínech a vybrané metody jejich stanovení. V praktické části diplomové práce byly sledované v bobulích hroznů vybrané parametry (pH, celkové titrovatelné kyseliny, kyselina vinná a kyselina jablečná) v čase dozrávání. Sledované byly odrůdy Müller Thurgau, Pálava, Frankovka a Svatovavřinecké. Bobule byly odebírány v pravidelných týdenních intervalech od 2. 8. do 20. 9. 2018. V druhé části experimentální části práce byly sledované vína v třech fázích vinifikace. Sledované byly parametry pH, celkové titrovatelné kyseliny, kyselina vinná kyselina jablečná a mléčná. Získané výsledky byly interpretovány pomocí tabulek a grafů. Následně byli statisticky zhodnoceny a popsány.The diploma thesis “Evaluation of acid changes in grapes and wines” is divided into theoretical and practical part. In the theoretical part were described individual acids, possibilities of their regulation in musts and wines and selected methods of their determination. In the practical part of diploma thesis, the parameters of the grapes (pH, total titratable acids, tartaric acid and malic acid) were observed during the ripening period. The varieties Müller Thurgau, Pálava, Frankovka and Svätovavrinecké were studied. Berries were taken at regular weekly intervals from 2.8. to 20.9. 2018. In the second part of the experimental part of the work, the wines were monitored in three stages of vinification. The pH, total titratable acid, tartaric, malic and lactic acid parameters were monitored. The results were interpreted using tables and graphs. Subsequently, they were statistically evaluated and described.
Klíčová slova:
celkové titrovatelné kyseliny; hrozny révy vinné; kyselina jablečná; kyselina vinná; pH; víno