Název:
Technológie výroby ochutených pív
Autoři:
Mešťánek, Matej Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] V diplomové práci jsme se věnovali tématu technologii ochucených piv a sestávala ze dvou částí. V prvej- teoretické, jsme se věnovali jejich základnímu rozdělení, běžně využívaným surovinám, popisu jednotlivých technologických kroků a rozdílem mezi výrobou běžných a ochucených piv. Rovněž byly rozděleny na základě jejich původu a přiřazeny k typickým zeměpisným oblastem, ve kterých jsou produkovány. Ve druhé, experimentální části, bylo vytvořeno devět mikro vzorků, při kterých za pomoci přístroji FermentoFlash, destilace a spektrofotometru přišlo ke stanovení jejich základních parametrů jako extrakt původní mladiny, hmotnostní a objemový alkohol či barva. Dále byl ve vzorcích stanoven celkový obsah polyfenolů a antioxidační kapacita za využití metod DPPH a FRAP. U piv bylo také provedeno senzorické hodnocení s cílem zjištění senzorických rozdílů v závislosti na fázi přidání ovoce. Výsledky jsme podrobili statistickému zkoumání a porovnali s hodnotami publikovanými jinými autory.The work was devoted to the technology of flavored beers and consisted of two parts. In the first one, we dealt with their basic division, commonly used raw materials, the description of individual technological steps and the difference between the production of ordinary and flavored beers. They have also been divided based on their origin and assigned to the typical geographical areas in which they are produced. In the second - experimental part - nine micro samples were created and by help of FermentoFlash destillation, and spectrophotometer the basic parameters were determined. Such as the original extract, weight, volume, alcohol and color of wort. Also, the total polyphenol content and antioxidant capacity were determined using DPPH and FRAP methods. A sensory evaluation was made in order to detect sensory differences depending on the phase in which the fruit was added. The results were subjected to statistical research and reviewed and compared the results published by other authors.
Klíčová slova:
alkohol; antioxidační kapacita; DPPH; FRAP; ochucené pivo; ovoce; pivo; polyfenoly