Název:
Ověření použití sekundárních produktů po lisování oleje v kosmetickém průmyslu
Autoři:
Huláková, Lenka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práca popisuje lisovanie olejov z ovocných druhov, uvádza ich vybrané kvalitatívne parametre a hodnotí možnosti ich uplatnenie pri výrobe kozmetiky. Olej bol lisovaný zo semien mandle, lieskového orecha, orecha kráľovského, marhule, broskyne, ríbezle a šípky. Konkrétne oleje boli získavané lisovaním za studena, pri ktorom vznikli použité sekundárne produkty. Boli stanovené vybrané obsahové látky ako obsah mastných kyselín. Súčasťou bolo aj zisťovanie kvalitatívnych parametrov ako je peroxidové číslo, číslo kyslosti, kyslosť olejov, zmydelňovanie olejov a obsah jódu v olejoch. Výsledky ukazujú vysoký obsah MUFA. Olej s ich najvyšším obsahom je vlašský (85,97 %). Prevládajúcou kyselinou v olejoch je kyselina olejová. Najlepšiu antioxidačnú stabilitu má slivkový olej. Najvyššie číslo kyslosti má marhuľový olej (3,55 mg KOH.g-1). Najvyššie číslo zmydelňovania má broskyňový olej (351,60 mg KOH/ g oleja). Najvyššie jódové číslo má mandľový olej (54,50 g.l2.100 g-1). Oleje a sekundárne produkty boli použité pri výrobe kozmetických produktov. Voľba kozmetických produktov bola na základe prieskumu trhu. Inšpirované boli súčasnými kozmetickými trendmi. Právní doložka:Důvodem žádostí o odložení zveřejnění závěrečné práce s názvem Ověření použití sekundárních produktů po lisování oleje v kosmetickém průmyslu je využití výsledků práce pro aplikační výstup, spolupráci s komerční sférou a případnou komercializaci. Předpokládaná doba odložení je tři roky.The thesis describes the pressing of oils from fruit species, presents their selected quality parameters and evaluates the possibilities of their application in the production of cosmetics. The oil was pressed from almond, hazelnut, royal, apricot, peach, currant and rosehip seeds. Particular oils were obtained by cold pressing to produce the secondary products used. Selected substances such as fatty acid content. It also included the identification of qualitative parameters such as peroxide number, acidity number, oil acidity, oil saponification and iodine content in oils. Results show high MUFA content. Oil with its highest content is walnut (85.97%). The predominant acid in oils is oleic acid. Plum oil has the best antioxidant stability. The highest acid number is apricot oil (3.55 mg KOH.g-1). Peach oil (351,60 mg KOH / g oil) has the highest saponification number. The highest iodine number has almond oil (54,50 g.l2.100 g-1). Oils and secondary products have been used in the manufacture of cosmetic products. The choice of cosmetic products was based on market research. They were inspired by current cosmetic trends.Formula clause:The reason for postponing the publication of final thesis entitled Verification of using the secondary products after oil pressing in the cosmetic industry is the use of results of work for application output, cooperation with the commercial sector and further possible commercialization. Estimated delay is three years.
Klíčová slova:
kosmetika; lisování za studena; mastné kyseliny; měření kvality; ovocné oleje