Název:
Ověření vlivu aplikace přípravků na bakteriální bázi pro ovocné dřeviny
Autoři:
Hlaváčová, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma „Ověření vlivu aplikace přípravků na bakteriální bázi pro ovocné dřeviny“ porovnává kvantitativní a kvalitativní vlastnosti plodů meruněk u variant ošetřených bakteriálními preparáty s kontrolní variantou. Teoretická část práce je rozdělena do tří částí, kdy první část je zaměřena na stručný popis meruňky obecné (Prunus armeniaca L.), další část se věnuje výživě ovocných kultur. Poslední část je zaměřena na význam půdních mikroorganismů, zejména PGPR bakterií pro rostliny. PGPR bakterie je skupina bakterií podporující růst rostlin. V závěru literárního přehledu práce jsou stručně popsány nejvýznamnější rody bakterií podporující růst rostlin. V rámci praktické části práce došlo k aplikaci bakteriálních přípravků v intenzivní výsadbě meruněk. Varianty s aplikací těchto preparátů byly porovnány s kontrolní variantou prostřednictvím stanovení výnosu, velikosti a hmotnosti plodů, analytického zhodnocení obsahových látek plodů meruněk (stanovení obsahu prvků, vitamínu C, flavonoidů a antioxidační kapacity) a sledování parametrů skladování, jako jsou hmotnostní ztráty, obsah refraktometrické sušiny, veškerých titrovatelných kyselin a pevnost plodu.The diploma thesis „The Effect of Application of Bacterial Preparations on Fruit Trees“ compares quantitative and qualitative properties of apricots treated and nontreated with bacterial praparations. The theoretical part of the thesis is divided into three parts; the first is focused on description of the species apricot (Prunus armeniaca L.), the next part deals with nutrition of fruit trees. The last part focuses on importance of soil microorganisms, especially PGPR bacteria, for plants. PGPR bacteria is group of plant growth promoting bacteria. At the end of the theoretical part there is a description of the most important genera of plant growth promoting bacteria. The practical part focuses on application of bacterial preparations in an apricot orchard. Variants with bacterial applications were compared to control variants in yield, size and weight of apricot, analytical evaluation of fruits (content of elements, vitamin C, flavonoids and antioxidant capacities) and monitoring of storage parametres, such as weight loss, content of refractometric dry matter, total titratable acidity and fruit firmness.
Klíčová slova:
meruňky; PGPR bakterie; rhizosféra