Název:
Hodnocení odrůdového sortimentu chilli paprik z pohledu růstových a kvalitativních parametrů
Autoři:
Frišaufová, Barbora Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této diplomové práce bylo ve spolupráci s komerčním pěstitelem vyhodnotit pokus s dostupnými odrůdami chilli paprik z pohledu výnosového a růstového. Dále pak provést analýzy vybraných obsahových látek a získané výsledky statisticky zpracovat, vyhodnotit a zjistit rozdíly mezi jednotlivými odrůdami chilli paprik. Chilli papričky se velmi rychle staly populární plodinou, zejména díky jejich pálivosti a vysokému obsahu vitaminu C. Pálivost je způsobena přítomností kapsaicinu, jehož obsah může dosahovat až 2 200 000 SHU. Z plodů chilli paprik lze připravit široká škála produktů od džemů přes cukrovinky až po nápoje. Chilli papriky jsou velmi perspektivním druhem, hlavně co se farmaceutického průmyslu týče.The aim of this thesis was in cooperation with commercial grower to evaluate the experiment with available varieties of chilli peppers from the perspektive of yield and growth. Furthermore, to analyze selected substances and the results obtained statistically process, evaluate and determine the differences between the different varieties of chilli peppers. Chilli peppers have quickly become a popular crop, especially due to their pungency and high vitamin C content. Pungency is due to the presence of capsaicin, whose content can reach up to 2 200 000 SHU. From chilli peppers you can prepare a wide range of products from jams to sweets to drinks. Chilli peppers are very perspective species, especially in the pharmaceutical industry.
Klíčová slova:
chilli; kapsaicin; sušina; vitamin C; výnos