Název:
Vliv základní suroviny na výsledný odrůdový chartker vinného destilátu
Autoři:
Filípek, David Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V diplomové práci je zpracováno téma vlivu základní suroviny na výsledný destilát a jeho odrůdový projev. V literární části je práce zaměřena na teorii spojenou s vysvětlením všech kroků potřebných pro uskutečnění a pochopení této práce. Je tedy popsáno víno, historie vína a druhy výroby vín, destiláty, historie destilátu a odrůda Tramín červený s vinařskými podoblastmi v ČR. Praktická část je zaměřena na samotný pokus, kde byl dvojí destilací destilován Tramín červený ve formě vína vyrobeného reduktivní metodou, vína/rmutu metodou oranžových vín a vína/rmutu kachetinskou metodou za pomocí hliněných nádob kvevri. Tyto destiláty byly následně porovnávány senzorickým hodnocením hodnotící komisí a dále analyticky měřeny plynovým chromatografem. Výsledkem této práce je výstup, který ukazuje senzorické a hodnotové rozdíly jednotlivých vzorků, ze kterých vyplývá, že nejvhodnější surovinou, a tedy i odrůdově nejcharakterističtějším destilátem je destilát vyrobený ze suroviny Tramín červený – kvevri upraveným dále na ultrazvukové čističce.The thesis deals with the influence of the basic raw material on varietal character of wine spirit. In the literary part, the thesis focuses on the theory associated with explaining all the steps needed to realize and understand this work. It is described wine, wine history and types of wine production, spirits, history of distillate and variety Tramin red with wine sub-regions in the Czech Republic. The practical part is focused on the experiment itself, where the tramin red was distillated from differend types of raw materiál. Wine produced by reductive method, the wine / mash by the orange wine method and the wine / mash by the Kachetin method using the kvevri clay pots. These distillates were subsequently compared by sensory evaluation by the evaluation committee and further analytically measured by gas chromatograph. The result of this work is the output, which shows the sensory and value differences of individual samples, which show that the most suitable raw material, and thus the most characteristic distillate, is the distillate made from the raw material Tramin red - kvevri modified further on the ultrasonic cleaner.
Klíčová slova:
tramín červený; vinný destilát; víno