Název:
Štúdium antioxidačných vlastností čajov
Autoři:
Džuppa, Mikuláš Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na řešení antioxidačních vlastností různých druhů čaje při rozličném způsobu přípravy. V literárním přehledu je objasněna historie, technologie zpracování, rozdělení, nejčastější způsoby přípravy čaje i jeho obsahové látky. V práci byl zjišťován celkový obsah polyfenolů a antioxidační kapacita metodou FRAP a DPPH a obsah vitamínu C ve vzorcích připraveného čaje. Rovněž byla provedena i senzorická analýza vybraných vzorků. Práce se zabývá zkoumáním obsahových látek v čaji při jeho tradiční přípravě tak při způsobech, které nejsou pro daný čaj běžně používané.The Diploma Thesis is focused on the analysis of the antioxidant qualities and attributes of different kinds of tea under their specific methods of preparation. Literature overview provides history, processing technology, distribution and the most common means of tea preparation as well as its content substances. The Thesis discusses the overall containment of polyphenols and antioxidant capacity based on the FRAP and DPPH methods but also the amount of vitamin C in the tea samples. The Thesis elaborates on the undertaken sensor analysis of chosen samples and examines the tea content substances during its traditional preparation as well as during its preparation in a non-typical way.
Klíčová slova:
antioxidační kapacita; obsah polyfenolů; senzorická analýza; vitamin C; čaj