Název:
Využití naťových zelenin jako součást výživy moderního člověka
Autoři:
Vyhnánek, Miroslav Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na zpracování literárního přehledu týkajícího se naťových zelenin se zaměřením na nutriční hodnotu a význam ve výživě člověka. Bylo zde popsáno 10 druhů zelenin. U jednotlivých druhů byl uveden původ, botanický po-pis, nároky na výživu, způsob pěstování, potenciální choroby a škůdci, způsob sklizně, obsahové látky a možnosti využití. Byl proveden polní pokus, který si kladl za cíl ověřit růstové vlastnosti a obsahové látky. U jednotlivých druhů zelenin byl zjištěn obsah vitaminu C, sušiny, předpokládaný výnos, termín vzcházení a sklizně, zdravotní stav rostlin v průběhu vegetace a doba skladovatelnosti s následným tabulkovým a grafickým vyhodnocením.The main goal of the bachelor thesis is to give a literature overview on leaf vegeta-bles with the focus on the nutritive value and the place it stands in a human’s diet. I described 10 kinds of vegetables. I have given information about the origin, a botanical description, nutrition needs, methods of cultivation, disease risks and pests, harvesting methods, content of substances and potential use. The thesis involves a field experiment with the goal to verify the growth qualities and the content of substances. My focus was on the content of vitamin C, dry matter, expected yield, date of emerging and harvest, health condition of the plants during growth and the amount of time the vegetables can be stored for. These findings have been evaluated in graphs and tables.
Klíčová slova:
naťová zelenina; nutriční hodnoty; polní pokus