Název:
Význam a výskyt konzervantů ve výrobcích z ovoce a zeleniny
Autoři:
Kotrlová, Adéla Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma Výskyt a význam konzervantů ve výrobcích z ovoce a zeleniny byla vypracována v letech 2017 až 2019 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Konzervační metody jsou rozděleny na ty konzervaci fyzikálními metodami, které se používají při výrobě výrobků z ovoce a zeleniny. Konzervaci přídavkem chemickými látkami neboli konzervanty, kde jsou popsány jednotlivé chemické přídatné látky používané při konzervaci výrobků z ovoce a zeleniny. Právní omezení a specifikace chemických konzervujících látek přidávaných do takovýchto výrobků. Kdy je omezeno jejich množství v různých typech výrobků. Dále práce obsahuje frekvenci konzervantů ve výrobcích z ovoce a zeleniny.The bachelor thesis on the sujbect Occurrence and Importance of Preservatives in Products of Fruits and Vegetables was elaborated between years 2017 and 2019 at the Institute of Postharvest Technology of Horticulture Products at the Faculty of Horticulture at the Mendel University in Brno. Preservation methods are divided into conservation by physics methods used in the production of fruits and vegetables products. Conservation by chemical preservatives where are desribed particular preservatives used in production of fruits and vegetables products. Legal restrictions and specifications preservatives used in products of furits and vegetables. Enclude limits of the quantity in certain types of products.
Klíčová slova:
konzervanty; konzervační metody; ovoce; potraviny; přídatné látky; zelenina