Název:
Pěstování a význam vybraných rodů Coffea
Autoři:
Janáčková, Markéta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce popisuje pěstování a samotný význam pěstování důležitých využívaných rodů Coffea. Literární přehled se zabývá historií pěstování kávovníku, rozdíly mezi jednotlivými druhy a odrůdami, popisuje možnosti a požadavky pěstování a seznamuje s nejvýznamnějšími producenty a oblastmi, kde je kávovník pěstovaný. Vysvětluje rozdíly mezi jednotlivými metodami sklizně a metodami posklizňové úpravy. Zabývá se také vývozem, pražením, balením a možnostmi chuťových profilů jakožto vhodnými variantami pro konzumenty.This bachelor’s thesis describes the cultivation and the importance of the prominent and utilized Coffea genus. The literary overview is focused on the history of coffee cultivation, the differences between the most used species and varieties, describes possibilities and requirements of its cultivation, and shows the most important producers and areas where the coffee plant is cultivated. It explains the differences among methods of harvesting and methods of post-harvest treatment. This thesis also describes export, roasting, packaging, and taste profile options most suitable for various consumers.
Klíčová slova:
káva; kávovník; kávové zrno